Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴- صفایی، مدرس آموزش‌های حوادث غیرمترقبه می‌گوید که در زمان زلزله فرقی ندارد که در چه طبقه‌ای ساکن هستید، فقط در جان‌پناه‌هایی که از قبل مشخص کرده‌اید پناه بگیرد و پس از اتمام زلزله و تا قبل از آمدن پس‌لرزه، با کوله نجاتی که آماده کرده‌اید از طریق پله به خارج از ساختمان بروید.
زلزله‎های اخیر تهران، نشان داد که علاوه بر نبود مدیریت بحران، شهروندان نیز هیچ‌گونه اطلاع و آموزشی هم برای شرایط بحرانی مانند زلزله ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عدم آگاهی و اطلاعات صحیح در خصوص چگونگی رفتار در زمان بروز بحران‌هایی مانند زلزله، مدت‌‌هاست که موردانتقاد بسیاری از کارشناسان قرار دارد. بسیاری از ما و سایر شهروندان به‌درستی نمی‌دانیم که مثلاً اگر زلزله رخ داد، باید چه‌کاری انجام دهیم. وجود ترس و اضطراب هم عمدتاً در کنار این ناآگاهی قرار می‌گیرد و باعث می‌شود تا اتفاقات ناگواری رخ دهد. چراکه اگر از همان کودکی، آموزش‌های صحیح را فراگرفته بودیم، می‌توانستیم در شرایط بحرانی نه‌تنها خود را کنترل کنیم، بلکه به دیگران هم کمک کنیم.
هفته گذشته زمانی که تهران لرزید، در مدت زمان بسیار کوتاهی بسیاری از شهروندان به کوچه و خیابان آمدند و در کنار ساختمان‌های بلندمرتبه ایستادند و حتی برخی از آن‌ها هم در زیر ساختمان‌ها تا صبح خوابیدند. هجوم مردم به سمت خروجی‌ها برای رفتن به سمت کوچه و خیابان‌ نیز ناشی از همین عدم اطلاعات و آگاهی‌ها است؛ زیرا در زلزله تهران هیچ‌کس از زلزله آسیب ندید بلکه فقط 100 نفر از شهروندانمان به دلیل عدم آگاهی و در حین فرار مصدوم شدند و یک زن نیز در همین شرایط کشته شد.
به نظر می‌رسید عموماً این‌گونه آموزش‌ها در کشور ما از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار نیست. به‌طور مثال در مدارس زنگ زلزله می‌گذارند تا کودکان شرایط صحیح رفتار و پناه گیری در زمان زلزله را بیاموزند، اما تنها چیزی که کودکان یاد نمی‌گیرند همین نوع رفتار و پناه‌گیری است و اصولاً این زنگ برای دانش‎آموزان حکم زنگ تفریح را دارد و به خنده و شوخی می‌گذرد. بهتر است مسئولان مربوطه تا دیر نشده راه‌کارهای مناسبی را برای آموزش صحیح به شهروندان اتخاذ کنند تا در زمان بروز زلزله احتمالی، تعداد کشته و مصدومین براثر زلزله به حداقل ممکن برسد.
مسلم صفایی، مدرس آموزش‌های حوادث غیرمترقبه جمعیت هلال احمر در گفت‌وگو با رویداد۲۴، درباره ضرورن آموزش شهروندان برای آمادگی در زمان زلزله، گفت: ابتدا باید بگویم که زلزله هیچ‌گاه قابل پیش‌بینی نیست و احتمال بروز زلزله همواره در هر نقطه‌ای وجود دارد. زلزله نه‌تنها در ایران بلکه در هیچ کجای دنیا قابل پیش‌بینی نیست و ممکن است فقط علائمی را به‌صورت نسبی و تجربی داشته باشد؛ مانند واکنش نشان دادن حیوانات، خشک شدن یا به قعر رفتن آب‌های زیرزمینی و قنات‌ها و برخی از علائم دیگر. این علائم البته صورت نسبی است و هیچ علمی تاکنون در خصوص این علائم اثبات نشده است.
زلزله بود نه هارپ
صفایی ادامه داد: برخی از شهروندان و غیره می‌گویند که اتفاق اخیر تهران زلزله نبوده است بلکه تست سلاح هارپ بوده است. با توجه به امنیت قابل قبول زمینی و هوایی کشور ما، مطمئناً اعلام می‌کنم که تست هیچ گونه سلاحی نبوده است و یک زلزله طبیعی رخ داد.
مراحل آماده سازی برای زلزله
این مدرس آموزش‌های حوادث غیرمترقبه بابیان اینکه مردم کشور ما باید همواره هشیار باشند، تصریح کرد: زلزله‌هایی که عموماً در کشور ما رخ می‌دهد اکثراً در عمق کم اتفاق می‌افتند و همین باعث می‌شود که بیشترین انرژی زلزله در سطح زمین تخلیه شود. ما نمی‌دانیم زلزله چه زمانی رخ می‌دهد اما توصیه می‌کنیم که شهروندان تا یک الی دو هفته آینده هوشیارتر باشند. لوازمی که برای 72 ساعت پس از بحران نیاز است را در یک کوله نجات گذاشته و در کنار درب خروجی بگذارند. شهروندان مدل چیدمان مبلمان‎شان را به‌گونه‌ای تنظیم کنند که مسیر خروجی خانه باز باشد.
نقاط امن خانه را شناسایی کنید
صفایی ادامه داد: شهروندان سعی کنند که تمامی اجسامی که در مسیر خروجی‌شان قرار دارد مانند قاب عکس، کتابخانه و ... را همین‌الان سریعاً جابه‌جا کنند و اگر هم امکان جابجایی وجود ندارد، آن‌ها را به‌صورت دقیق بر روی دیوار فیکس کنند. جالب است بدانید که بیشترین آسیب‌ها در زمان زلزله از سوی اجسام غیر سازه‌ای است که ما توصیه می‌کنیم که هم‌وطنان حتماً به این نکات توجه کنند. نکته مهم دیگر این است که شهروندان سعی کنند نقاط امن محل زندگی و کار خود را به‌صورت منطقی شناسایی کنند. در خانه‌، ستون‌ها و محل اتصالات آهن‌ها می‌تواند جان‌پناه خوبی باشد. زیر میزهای چوبی و فلزی هم می‌تواند محل امنی باشد. برخی گفته‌اند که مثلث امن در کنار میزها است، اما باید بگویم محل امن همچنان در «زیر» میز‌ها است.
این کارشناس بابیان اینکه بسیاری از خانه‌ها در تهران و شهرستان‌ها ویلایی و دارای دیوارهای باربر هستند، تصریح کرد: دیوار باربر به دیوارهایی می‌گویند که بار زیادی را تحمل می‌کنند و مثلاً قسمت زیادی از سقف بر روی آن‌ها قرار دارد. شهروندان باید از این دیوارها دوری کنند، اما اگر فاصله میان دیوارها کم و عرض‌ آن‌ها درنهایت یک متر بود، می‌توان از آن قسمت به‌عنوان جان‌پناه استفاده کرد. این موارد نکاتی هستند که اگر هم‌وطنانمان رعایت کنند، زمان زلزله مطمئناً دچار آسیب نخواهند شد.
صفایی با اشاره به موضوع مهم «تخلیه امن در شرایط اضطراب»، گفت: برخی از شهروندان این موضوع را درست متوجه نمی‌شوند، ما تخلیه امن را داریم، اما این تخلیه بعد از پناه گیری صورت می‌پذیرد. موج‌های زلزله عموماً متفاوت است. موج‌های زلزله بعضاً ممکن است افراد را به‌صورت بالا و پایین، چپ و راست و عقب و جلو پرتاب کنند و حتی در برخی از مواقع ممکن است که دو موج زلزله هم‌زمان باهم رخ دهد و فرد را هم به بالا و پایین و هم به چپ و راست پرتاب کند که عموماً این‌گونه موج‌ها بسیار مخرب هستند.
فقط پناه گیری نه فرار
وی با تأکید بر اینکه مردم سعی کنند در هنگام زلزله فقط پناه گیری داشته باشند، خاطرنشان کرد: بعد از زلزله مطمئن باشید که ما پس‌لرزه هم خواهیم داشت. فاصله میان زلزله و پس‌لرزه اولین اقدام برای خروج از منزل است که باید پیش از آن شریان‌های اصلی آب و برق را قطع کنند و از خانه بیرون بروند. اکثر حوادث پس از زلزله به این دلیل است که آب و گاز را قطع نمی‌کنند و آتش‌سوزی و سریز شدن آب را به دنبال خواهد داشت.
این کارشناس در ادامه تصریح کرد: ما برایمان فرقی ندارد که شهروندان در طبقه اول ساختمان ساکن هستند، یا در طبقه دهم! زمان زلزله همه افراد در هر طبقه‌ای که هستند باید پناه بگیرند. در حین زلزله ممکن است افرادی که در طبقات فوقانی قرار دارند زلزله را بیشتر حس کنند و همین موضوع باعث ترس و استرس بیشتر آن‌ها شود؛ اما بدانید که عموماً در زمان زلزله طبقات فوقانی فرونمی‌ریزند. زلزله زمانی که می‌آید پی ساختمان را تضعیف می‌کند و پس‌لرزه باعث ریختن ساختمان می‌شود. یقین بدانید که راه رفتن در زمان زلزله بدترین کار ممکن است. افراد فقط باید پناه گرفته و به سمت خروجی‌ها نروند. زمانی که زلزله تمام شد و قبل از آمدن پس‌لرزه، می‌توانند سریعاً کوله نجات را بردارند و به خارج از ساختمان بروند.
محل قرارِ پس از زلزله تعیین کنید
این عضو جمعیت هلال‌احمر، بابیان یک نکته مهم در خصوص شرایط پس از زلزله، گفت: شهروندان حتماً این موضوع را در خاطر داشته باشند؛ مثلاً در جمع‌های خانوادگی خود، یک «محل قرار» را تعیین کنند. بگویند که به‌طور مثال اگر زلزله آمد همه افراد که در خانه یا بیرون از خانه‌ هستند، پس از زلزله همه همدیگر را در یک محل مشخص می‌بینیم. این‌گونه هم احتمال گم‌شدن افراد کم می‌شود و هم از مصدومین و جان‌باختگان مطلع خواهند شد. یکی از حامیان فوق‌العاده مؤثر پس از بحران، خانواده‌ها هستند؛ زیرا زمانی که افراد خانواده، همدیگر را می‌بینند انرژی مضاعفی را کسب می‌کنند.
صفایی ادامه داد: در زمان زلزله شهروندان به هیچ عنوان از آسانسور استفاده نکنند، زیرا ممکن است زلزله به آن آسیب وارد کرده باشد و باعث سقوط اتاقک آسانسور شود. به همین دلیل از پله‌ها تردد کنند. البته پله نیز دو طرف دارد، یک سمت کنار دیوار و سمت دیگر در کنار میله است، شهروندان هنگام پایین آمدن حتماً از سمت دیوار پایین بیایند و قانون خروج از ساختمان را رعایت کنند، یعنی به‌نوبت هر طبقه تخلیه شود و همگی به سمت خروجی هجوم نبرند.

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۸۳۱۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود

همزمان با افتتاح پایگاه اطفاء حریق جنوب کشور در عرصه‌های جنگلی شهرستان مرودشت، مانور بزرگ اطفای حریق در بخش کامفیروز جنوبی این شهرستان با حضور جمعی از مسئولان کشوری و استانی و با همراهی سمن‌ها و تشکل‌های مردمی برگزار شد.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با حضور در این رزمایش گفت: با توجه به احتمال وقوع آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی و از بین رفتن پوشش گیاهی در این عرصه‌ها ایجاد پایگاه‌های اطفاء حریق و تجهیز آنها در مناطق بحرانی امری ضروری است.

علی ملکی آهنگران با اشاره به وجود سامانه‌های پیش‌بینی و هشدار سریع پیشگیری از حریق با استفاده از سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی جهت مقابله با حریق‌های احتمالی گفت: با این اقدام اطلاعات مهمی برای هشدار‌های زودهنگام آتش‌سوزی در دسترس قرار گرفته و از بروز بحران در سطح وسیع‌تر این عرصه‌ها جلوگیری خواهد شد.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اجرای رزمایش اطفای حریق در تمام عرصه‌های جنگلی و نقاط بحرانی کشور تصریح کرد: اجرای این رزمایش به‌زودی و در همه استان‌ها برگزار خواهد شد.

او اظهار کرد: این مانور عملیاتی با هدف دسترسی سریع به تجهیزات و کارآمدی امکانات و ابزار اطفای حریق، افزایش توان نیرو‌های امدادی و عملیاتی برای مقابله با مخاطرات احتمالی در عرصه‌های طبیعی، ارزیابی عملکرد دستگاه‌های امدادی و مردمی در زمان حریق، شناسایی نقاط ضعف، قوت، بررسی کمبود‌ها و کاستی‌ها، ابزارآلات و نیرو‌های مورد نیاز، رفع عیوب و موانع اداری پیش از وقوع آتش‌سوزی به اجرا گذاشته شد.

فرماندار شهرستان مرودشت نیز در این مراسم با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر صیانت از منابع طبیعی و ارزش والای این منابع خدادادی گفت: در این راستا همه ما مسئول هستیم چراکه شهیدان زیادی با گذشتن از جان و مال و خانواده خود، دلسوزانه در راستای حفظ و صیانت از این ثروت خدادادی به شهادت رسیدند تا این عرصه‌ها از گزند نابودی در امان بماند.

اسماعیل خوشبخت افزود: با تدابیر به‌عمل آمده و هماهنگی و همکاری بین مجموعه منابع طبیعی و همراهی مردم امیدواریم شاهد هیچ آتش‌سوزی در این عرصه‌ها نباشیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس نیز هدف از برگزاری این رزمایش را آمادگی هرچه بیشتر نیرو‌های عملیاتی و شناسایی نقاط ضعف و قوت دستگاه‌ها و نیز آمادگی اعضا ستاد مدیریت بحران در مواقع ضروری عنوان کرد و گفت: شرایط اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع به گونه‌ای است که اگر در مراحل اولیه اطفا نشود باعث سرایت آتش به مراتع دیگر و حتی مناطق مسکونی شده که این موضوع خسارت‌های زیاد و جبران‌ناپذیری را در پی خواهد داشت.

حجت مرادی در ادامه با اشاره به شروع فصل گرما و احتمال وقوع حریق از مردم و طبیعت دوستان شهرستان خواست نسبت به پیشگیری از وقوع حریق در مراتع و جنگل‌ها حساسیت نشان داده و در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوک به‌ویژه حریق در این عرصه‌ها مراتب را به شماره رایگان ۱۳۹ و یا ۱۵۰۴یگان امداد جنگل و مرتع اطلاع دهند.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری فارس هم با حضور در این مراسم گفت: اساسی‌ترین رسالت منابع طبیعی حفاظت از این عرصه‌هاست.

غلامرضا غلامی گفت: از ویژگی‌های منحصر به فرد دستگاه منابع طبیعی در بین سایر ادارات استان داشتن صلاحیت حقوقی و قضایی ماموران یگان حفاظت این مجموعه است که بر اساس ماده ۵۴ قانون حفاظت و بهره‌برداری ماموران منابع طبیعی در ردیف ضابط خاص دادگستری محسوب شده و هر گونه تخریب و تصرف در اراضی ملی و منابع طبیعی اتفاق بیفتد می‌توانند با نظر دادستان آن را متوقف و نسبت به تشکیل پرونده و معرفی فرد خاطی اقدام کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • کار آلگری در یوونتوس را تمام شده بدانید!
  • لزوم خودداری شهروندان خوزستانی از تردد غیرضروری در هنگام بارندگی
  • خودداری شهروندان خوزستانی از تردد غیرضروری در هنگام بارندگی
  • تمام آنچه می‌خواستم روی پرده است/ نتیجه اعتماد به فیلمسازان جوان
  • رونمایی از ماکت عمارت تاریخی پست گیلان در شهرداری رشت
  • کاهش فرآیند صدور گواهی پایان کار ساختمان در شیراز
  • ماجرای استفاده اسرائیل از سلاح گرمافشاری
  • رزمایش اطفای حریق در جنگل‌های تمام استان‌ها اجرا می‌شود
  • فرآیند صدور گواهی پایان کار ساختمان تسریع شد
  • نسل بشر زودتر از آنچه تصور می‌شود منقرض خواهد شد!